81 de antreprenoare din Republica Moldova au primit finanțare din partea Uniunii Europene
81 de antreprenoare din Republica Moldova au primit finanțare din partea Uniunii Europene în cadrul celui de-al treilea Apel al programului „Femei în afaceri”, implementat și gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).
La concurs au fost înregistrate 151 de proiecte investiționale, dintre care au fost selectate cele mai inovative idei de afaceri. Cele 81 de întreprinderi finanțate sunt localizate în localitățile rurale, preponderent în zona centru – 28%, în municipiul Chișinău – 25%, în raioanele din sudul țării – 19% și în cele din nord –18%. Acestea ar urma să asigure 300 de noi locuri de muncă.
Cele mai multe din întreprinderile finanțate, mai exact 51%, desfășoară activități de prestare a serviciilor în domeniile educație, frumusețe și organizare a evenimentelor. Alte 39% din companii activează în domeniul industrial (crearea articolelor vestimentare, fabricarea produselor congelate, a produselor de patiserie), iar 10% din afaceri sunt din domeniul agriculturii și zootehniei, care au ca activități de bază: apicultura, creșterea nucilor și a orzului. Totodată, în cadrul celui de-al treilea Apel, au fost finanțate și proiecte investiționale inovative ca: fabricarea mixturilor de făină fără gluten, prelucrarea ceaiurilor și condimentelor naturale, confecționarea pălăriilor, servicii de organizare a traseelor turistice, fabricarea articolelor vestimentare pictate manual.
Suma totală a granturilor oferite constituie 11,02 milioane de lei, care va genera investiții în economia țării de aproape 15,34 milioane de lei.
În primele două Apeluri ale programului „Femei în Afaceri”, 201 de femei din întreaga țară au beneficiat de finanțare pentru dezvoltarea afacerilor, care au generat 762 de locuri de muncă noi. Suma granturilor aprobate a fost de 28, 56 milioane de lei, care a favorizat investiții în economia țării de 47,74 de milioane de lei. Cele mai multe companii activează în domeniul industriei prelucrătoare – 60%, în prestarea serviciilor – 31%, în agricultură și zootehnie – 9%.
Programul „Femei în Afaceri” prevede promovarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor prin facilitarea accesului la instruire în afaceri, servicii de consultanță și mentorat, precum și granturi pentru investiții și servicii de dezvoltare a afacerilor gestionate de către femei.
Direcția Comunicare și PR ODIMM
{gallery}../05.08.2019{/gallery}