Dezvoltarea IMM-urilor prin digitalizare
Experiența Cehiei în digitalizarea IMM-urilor ar putea fi preluată cu succes de Republica Moldova. Un grup de experți cehi au susținut o sesiune de informare la sediul ODIMM privind politicile de digitalizare a sectorului antreprenorial. În deschiderea evenimentului, Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, a subliniat importanța experienței europene în procesul de digitalizare a companiilor mici și mijlocii.
“Este binevenită experiența Cehiei pentru facilitarea implementării practicilor noi pentru încadrarea sectorului IMM în tendințele actuale ale economiei mondiale. Este imperativ pentru Republica Moldova să adopte o nouă metodă de dezvoltare a antreprenoriatului, și anume să se orienteze spre digitalizare și automatizarea proceselor de producere”, a reiterat Petru Gurgurov.
Prezent la eveniment, Constantin Țurcanu, specialist principal Secția Reglementarea mediului de afaceri și IMM din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat avantajele de care pot beneficia IMM-urile odată cu digitalizarea proceselor de producție, cum ar fi fluxul de informații și cunoștințe, crearea produselor, conectarea facilă cu potențialii clienți și accesul pe piețe.
“Dezvoltarea ecosistemului de inovare digitală și susținere a start up-urilor se înscrie în lista priorităților Ministerului în domeniul IMM-urilor pentru a spori competitivitatea în rândul acestora și a încuraja spiritul inovator”.
Potrivit experților cehi, fenomenul de digitalizare a întreprinderilor este absolut necesar pe piața economică și asta pentru că companiile care folosesc tehnologiile informaționale în procesele de producție, dezvoltare și alte activități dețin controlul pe piață. Expertul Evžen Reitschläger, reprezentantul Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Cehia, a subliniat principalele priorități pentru o economie puternică, competitivă și cu un grad ridicat de digitalizare. De asemenea, a menționat că “procesul de digitalizare poate aduce provocări noi pentru antreprenori însă, acestea vor aduce mari beneficii pe termen lung prin dezvoltarea a noi produse și servicii, noi tehnologii și lanțuri de procese, noi modele de afaceri și o eficiență mai ridicată a producției”.
În timpul apropiat, o echipă formată din specialiști moldoveni vor merge într-o vizită de documentare în Cehia pentru a se familiariza cu bunele practice în domeniul digitalizării economiei Cehiei. Ulterior, aceștia vor elabora un concept pentru susținerea modernizării sectorului IMM.
Direcția Comunicare și RP, ODIMM
{gallery}../06.08.2019{/gallery}