Nicolae Croitoru a valorificat experiența din străinătate pentru a deschide acasă o afacere de succes
Multă muncă, perseverență și abilitatea de a valorifica oportunitățile de suport în afaceri, oferite de stat, este rețeta de succes a omului de afaceri Nicolae Croitoru din municipiul Chișinău. Acesta administrează o afacere în domeniul producerii și comercializării mobilei. Antreprenorul după o perioadă în care a muncit în Italia, și-a lansat afacerea de producere a mobilierului la comandă în anul 2015 cu numele de marcă “Bucătării Croitoru”, iar pentru a se extinde și a procura utilaje mai performante, a apelat la mai multe instrumente de stat de susținere în business.
“În anul 2020, compania noastră „INVEST EUROPEO” SRL a accesat finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului PARE, Regula “1+1” în sumă de 250 mii lei, bani care i-am investit în utilaje necesare procesului de producere”, spune Nicolae Croitoru.
După trei ani, a depus aplicația de finanțare pentru etapa II a aceluiași program pentru a beneficia de încă 500 mii lei.
„La ora actuală compania noastră are 20 de angajați, dintre care 80% sunt persoane revenite acasă de peste hotare, înregistrează o cifră de afaceri de 8,1 mil. lei, deține o hală de producere cu suprafața de 500 m2 și produce lunar circa 180 de unități de mobilier de bucătărie după design individual. Grantul de 500 mii lei l-am valorificat pentru utilaje performante și, anume, procurarea unui centru de găurire CNC pentru îmbunătățirea calității producției. Ne dorim să oferim consumatorilor un produs calitativ și modern la preț real”, a subliniat omul de afaceri.
Și nu s-a oprit aici. A realizat că o afacere modernă și cu priză la consumatori, trebuie digitalizată. Antreprenorul susține că experiența de 10 ani în Italia în cadrul unei companii de mobilă și 7 ani în Republica Moldova îi permit îmbinarea a tot spectrul de tehnologii în cadrul procesului de producere. Așa că nu a stat mult pe gânduri și a depus un proiect investițional la Programul de Transformare Digitală și a mai accesat un grant de 270 mii lei. Din banii obținuți de la stat va investi în achiziționarea de softuri și module pentru proiectarea digitală a mobilierului pentru a fi competitivi pe piețele externe.
Antreprenorul îndeamnă persoanele cu spirit antreprenorial, care revin acasă din străinătate, să-și creeze o afacere proprie și pot accesa prin Programul “PARE 1+2” finanțare nerambursabilă de până la 250 mii lei după formula 1+1, adică pentri fiecare leu investit, statul alocă încă 1 leu. Companiile care demonstrează continuitate și creștere mai pot beneficia de încă 500 mii lei pentru dezvoltare.
Pentru mai multe detalii despre Program, accesați link-ul https://www.oda.md/ro/granturi/pare
sau apelați Centru de consultanță: Tel +373 22 225 799.